15 Nisan 2017 Cumartesi

Arap bülbülügiller

Arap bülbülügiller, ötücü kuşlar takımından orta boylu ve şakımalarıyla ünlü kuşlardır.Ardıç kuşu büyüklüğünde gagaları ve bacakları kısa, ense ve sırtındaki tüylerle kıllar bulunur.Afrika'da ve tropik Asya'da yaşarlar.Familyada yaklaşık 130 türü vardır.Bu kuşlar genellikle çalılıklarda bulunurlar.Besinleri küçük böcek ve meyvelerdir.Yuvalarını çalılıklara yaparlar.

14 Nisan 2017 Cuma

Kuyruksallayangiller

Kuruksallayangiller:Kuyruksallayan, incir kuşu gibi ötücü kuşları içine alan familya.Vücut ve gagaları uzun ince yapılıdır.Kuyrukları vücut uzunluğunun 1/3' ünden fazladır.Göç eden kuşlardır.Pek çok türü bulunmaktadır.Kanatları ve vücudun üst tarafları kül rengi, alt bölümü ise sarı renklidir.Tüm dünyada yayılış gösterirler.Açık arazilerde 4000m rakıma kadar olan yerlerde bulunurlar.Besinleri eklembacaklılardır.Yuvalarını yere yaparlar.

11 Nisan 2017 Salı

Kırlangıçgiller

Kırlangıçgiller:Kırlangıç, kırlangıçgiller familyasını oluşturan kuşlardır.Kutuplar dışında dünyanın tüm yerlerinde yaşarlar.Sinek avlayarak yaşamlarını sürdürürler.Karınları beyaz, diğer yerleri siyah, alın ve gerdanı kahverengidir.Kuyrukları çatallı ve kanatları uzun incedir.Binaların çatı saçaklarına, cem köşelerine yuva yaparlar.Göç eden kuşlardır.Soğuk kıtalardan sıcak yerlere göç ederler.

Toygargiller

Toygargiller:Ötücü kuşlar takımından uçamayan kuşlardır.Tarlakuşu diye de adlandırılır.Palearktik, Oryantal, Etopya,Neotropik kıtalarında oldukça yaygındır.Açık arazilerde yaşarlar.Böcek ve tohumlarla beslenirler.Zemine uyum sağlayan renkleri vardır.Kanatları dar olduğu için iyi uçamazlar ama hızlı koşarlar.Su ihtiyacını çiy damlalarından karşılarlar.

Bıyıklı Baştankaragiller

Bıyıklı Baştankaragiller:Ötücü kuşlar takımından kuvvetli yuvarlak gagalı kuşlardır.Bu familyadaki kuşların kuyrukları gövdelerinden daha uzundur.Neotropikler hariç dünyanın her yerinde yaşarlar.Böcek ve meyvelerle beslenirler.Yuvalarını ağaç kovuklarına yaparlar.Familyada bazı iri kuşlar da bulunmaktadır.

9 Nisan 2017 Pazar

Çulha kuşugiller

Çulha kuşugiller:Ötücü kuşlar takımından düz gagalı kuşlardır.Neotropik haricinde tüm dünyada yaşarlar.Besinleri böcek ve tohumlardır.Yuvalarını çalılıklara yaparlar.Boyları baştankara kadardır.

Örümcek kuşugiller

Örümcek kuşugiller:Ötücü kuşlar takımından, yırtıcı şekilde yaşayan kuşlardır.Yaşam alanları çalılıklardır.Avlarını havada uçarken kaparlar.Gagaları aşağı doğru kıvrık, üst gagasının kenarında birer diş vardır.Gag dibinde kıllar olmasından diğer kuşlardan ayrılırlar.Yuvalarını çalılar içine yaparlar.Boyları baştankara kadardır.

Sıvacı kuşugiller

Sıvacı kuşugiller:Ötücü kuşlar takımından küçük ve tıknaz yapılı kuşlardır.Neotropik ve Etiopya haricinde tüm dünyada yayılış gösterirler.Sırtları mavimsi gridir.Burun delikleri tüylerle kaplıdır.Gagaları düz, hafif kıvrıktır.Küçük böceklerle ve çekirgelerle beslenirler.Besinleri kötü günlerde yemek şartıyla depo ederler.Kovuklara yuva yaparlar.Yuva girişini çamurla örerler.

Çit kuşugiller

Çit kuşugiller,ötücü kuşlar takımına ait kısa boylu, kısa kanatlı kuşlardır..Ormanlık ve çalılık arazilerde yaşarlar.Neotropik, Nearktik,Paleaarktiklerde dağılım gösterirler.Besinleri küçük eklembacaklılardır.Hem yumurtlamak için hem de uyumak için yerlere yuva yaparlar.Kuluçka sırasında erkek uyuma yuvasında kalır.

8 Nisan 2017 Cumartesi

Uzunkuyrukgiller

Uzunkuyrukgiller:Ötücü kuşlar takımından uzun kuyruklu kuşları kapsayan familyadır.Neotropikler hariç dünyanın bütün bölgelerinde bulunurlar.Ormanlarda yaşamlarını sürdürürler.Küçük böcekleri ve tohumlarla beslenirler.Yuvayı erkek ve dişi kuş ile birlikte yapar.Gagaları kısa ve kuvvetli değildir.Besinleri parmaklarıyla tutarlar.



Serçegiller

Serçegiller:11-12 cm boyunda kuşlardır.Kahverengi ve siyah renklidirler.Genellikle sürüler halinde gezerler.Özellikle Afrika'da prinç tarlalarına zarar veren Altın Serçe'dir.Erkeklerin gerdanında siyah bir leke bulunur.Dişiler ise soluk renklidir.Meyve ve böceklerle beslenirler.İnsanlara yakın bağ ve bahçelere gelirler.Ağaç kovuklarına yuva yaparlar.Dişi kuş 4-5 adet yumurta bırakır.Avrupa, Asya ve Afika'da yaygınca görünürler.

Tırmaşık kuşugiller

Tırmaşık kuşugiller:Ötücü kuşlar takımına ait familyadır.Familya küçük kuşlardan oluşur.Kuşların belirgin özelliklerinden biri ise tırnaklarının uzun olmasıdır.Kuşların sırtı mavi ve gri renklidir.Yassı ve ince gagaları vardır.Küçük böceklerle ve çekirgelerle beslenirler.Yuvalarını oyuklara yaparlar.Dünya üzerinde Polearktik, Etiopya, Avustralya gibi kıtalarda yaygındırlar.Ormanlık ve ağaçlık alanlarda geniş bir yayılış gösterirler.

Kuşların Sınıflandırılması

Sarıasmagiller:Renkli ve ötücü kuşlardır.Boyları yaklaşık 24-25cm,ağırlıkları 80 gram kadardır.Erkeğin kuyruğundaki tüyler ve kanatları siyah, diğer kısmı sarıdır.Gagaları kırmızı, ayakları ise siyah renklidir.Yapraklarını dökmeyen ormanlarda ve bahçelerde yaşar.Ülkemizde ise hemen hemen her yerde kuluçkaya yatan bir kuştur.Böcek ve meyvelerle beslenirler.Yuvalarını 4-5 yumurta bırakırlar.Kuluçka süresi 12-14 gündür.
Sığırcıkgiller:Sığırcık, sığırcıkgiller familyasından bir kuş.Sürüler halinde gezerler.Açık ve düzlük arazilere daha iyi uyum sağlar.Küçük canlılar ve tohumlarla beslenirler.Genelde koyu renklilerdir.Oyuklara otlardan yuva yaparlar.Yumurtalar beyaz ve mavi renklidir.

Kuşların Sınıflandırılması

İspinozgiller:ispinozgiller ailesi küçük boylu, tohum yemeyi seven ve konik gagalı kuşlardır.Bu ailedeki kuşlar ötüşleriyle, renkleriyle, havada uçuşlarıyla insanı büyüler.Üreme alanı için çalılıklara ve ağaçlık bölgelere tercih ederler.Mart-temmuz arası üreme mevsimidir.İsponoz kuşları her yıl bir defa yumurta bırakır.
Kiraz kuşugiller:Ötücü kuşlar takımına ait kuş familyası.Familya üyeleri tohumlarla beslenir, kalın gagaya sahiptirler.Yaşam türleri ispinozgilleri çok benzer.Avrupa'da birçok türü bulunur.
Kargagiller:Karga, Saksağan, Kuzgun gibi cinsleri içine alan familyadır.Grup yaklaşık 120 türü barındırır.Orta büyüklükte, güçlü ayaklı kuşlardır.Kargalar kutuplar dışında her yerde yaşarlar.Ayrıca bazı üyeleri leş de yerler.

7 Nisan 2017 Cuma

Kızıl Ardıç kuşu

Kızıl Ardıç kuşu, karatavukgiller familyasından ötücü bir kuş türü.Gözlerinin üzerinde siyah çizgili tüyler bulunur.Boyları 20-25 cm dir.
Üremesi:Yaprak ve otlardan yuva yapıp, içine tüylerle çevirirler.Yuvaya 4-6 arasında yumurta bırakır.Kuluçka süresi 12-13 gündür.
Beslenmesi ve dağılımı:Böcek,Solucan ve meyve ile beslenirler.Kuzey Avrupa ve Asya'nın tundralı yerlerinde yaşarlar.Ülkemize ise kışın gelirler.Mart ayının sonuna doğru, büyük sürüler halinde kuzeye göç ederler.Ömürleri en fazla 20-25 yıldır.

4 Nisan 2017 Salı

Albartos kuşu

Albartos kuşu, Albartosgiller familyasından iri ve geniş kanatlı kuştur.Albartos kuşu beyaz renkli sadece kanatları siyahtır.Dünyanın en geniş kanatlı kuşu olma özelliğine sahiptir.Kanat açıklığı 3,5 m'yi bulur.Albartos kuşu kanatlarında bulunan kemikler sayesinde saatlerce uçabilirler.Yaşamlarını denizlerde geçirirler.Yalnızca üreme dönemlerinde karaya inerler.Dişi kuş yılda bir kara tek yumurta bırakıp, kuluçkaya yatar.Kuluçka süreleri 80 gün sürer.Yavru kuşlar 9 ay boyunca anne ve babaları sayesinde sindirilmiş besinlerle beslenirler.

Kelaynak kuşu

Kelaynak:Yarı çöl ve kayalık alanlarda yaşarlar.İnce uzun gagalı, kanat açıklığı 120-130 cm uzunluğunda bir kuştur.Siyah renkli ve güneşte tüyleri parlamaktadır.Bataklık alanlarda kolayca yürüyebilirler.Kelaynaklar dünya üzerinde kuzey Afrika ve Türkiye'de Şanlıurfa civarlarında yaşarlar.Ayrıca nesli tükenmekte olan kuşlardır.Bu kuşlar yılan, karınca, çekirge gibi canlılarla beslenirler ve etçildirler.Yuvalarını Şubat-mart aylarında, sarp ve yüksek yerleri yaparlar.2-3 yumurta bırakırlar.Yavrular yumurtadan çıktıktan 2-3 ay sonra palazlanırlar.Kelaynaklar tek eşli kuşlardır.

3 Nisan 2017 Pazartesi

İbibik kuşu özellikleri

İbibik kuşları sonbahar mevsiminde Afrika'ya göç ederler ve kışı orada geçirirler.Havalar ısınmaya başlayınca tekrar Asya ve Avrupa' ya geri dönerler.İbibik kuşlarının eşleri ölünce yeni bir eş edinmezler.Annesi öldüğü zaman uygun yer buluncaya kadar annesini başının üzerinde taşır.Eski medeniyetlerden beri bilinen bir kuştur.

İbibik kuşu

İbibik kuşu:Çavuş kuşu da denir.İbibik kuşunun uzunluğu 28 cm dir.Gagası uzun yay biçiminde, tüyleri ise kahverengi ile turuncudur.Kanatları kısa bir kuş olup,bazı yerlerde Baltalı olarak isimlendirilir.Arapça karşılığı ise hüdhüd'tür.Ağaçlık ve bağlık yerlerde yaşar.Böcek, haşere, Solucan vb. canlılarla beslenir.Yuvalarını ağaç kovuklarına yaparlar.Türkiye'de yaz mevsiminde kuluçkaya yatarlar.Dişi ibibik kuşları 4 ile 12 arası açık mavi veya kahverengi yumurta bırakır.Kuluçka süreleri 16 gündür.



1 Nisan 2017 Cumartesi

Tavus kuşu

Tavus kuşu :sülün familyasından güzel görünümlü bir kuştur.Tavus kuşunda erkekler dikkat çekicidir.Dişiler kahverengi ve gri renklidir.Dikkat çekici diğer bir özellik ise 1,5m uzunluğundaki kuyruğudur.Kuyrukları genelde yeşil laneti,sarı ve mor renklidir.Tavus kuşları hepçil hayvanlardır.Doğada hemen hemen herşeyi yerler.Gruplar halinde gezerler.Dişi Tavus kuşu 12-13 adet yumurta bırakır ve 30 gün kuluçkaya yatar.

Sülün kuşu

Sülün:Tavuksular takımının, sülüngiller familyasından bir kuştur.Erkeklerde uzunluk 75-90 cm, dişilerde ise 50-60 cm arasındadır.Özellikle erkek sülünler parlak renkli ve gösterişlidir.Bacakları uzun ve gri renklidir.Erkeğin boyun ve başı parlak yeşil, ibiği kiremit kırmızısıdır.Dişi kuş erkeğe göre daha küçüktür.Dişi kuş 8-12 arasında yumurta bırakır.Kuluçka süresi 25 gündür.Ormanlık araziler, sulak alanlar, açık arazilerde yaşarlar.Yuvayı yere yaparlar.Kısa, dayanıklı gagası ve güçlü tırnaklarıyla her türlü toprağa kazar.

TUKAN

Tukanlar, yağmur ormanlarında yaşayan renkli bir kuş türüdür. Ağaçkakan familyasina mensupturlar. Rengarenk tüyleriyle insanların dikkatini...