Arı kuşu:Arı kuşu, arı ve böceklerle beslenen göçmen kuşlardır.Yaklaşık 24 türü bulunmaktadır.Ilıman bölgelerde yaşarlar.Ormanlarda ve açık arazilerde yaygın olarak görülürler.Ayakları kısa ve zayıftır.Gagası aşağıya doğru kıvrık ve uzundur.Çok öderler ama ötüşleri dikkat çekici değildir.Başlıca arılarla ve böceklerle beslenirler.Yuvalarını yere yaparlar.Gruplar halinde gezerler.Arı kuşları yere uzun tünel de kazarlar.Arı kuşları burada kuluçkaya yatarlar.2-8 arasında beyaz yumurta bırakırlar.Kuluçka süreleri 22 gündür.Daha çok batı Afrika'ya göç ederler.Genellikle mayıs -ağustos aylarını ülkemizde geçirirler.
31 Mart 2017 Cuma
Yağmur kuşu
Yağmur kuşu:Dünyanın hemen her yerinde ve tuzlu -tatlı şu kıyılarında yaşarlar.Uzun bacaklı, tombu göğüslü bir kuştur.Havaların soğumasıyla güneye göç ederler.Yaklaşık 36 çeşidi vardır.Boyu 28 cm, kanatlı açıklığı 60 cm'ye kadar ulaşır.Bazı türlerinin sırtı siyah, kahverengi veya gridir.Üreme dönemlerinde sırtında çil çil sarı benekler oluşur.Saatteki hızları 60-110 km dır.Gündüz ve gece gezerler.Bunun için gözleri büyüktür.2-4 arası benekli yumurta bırakırlar.Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatarlar.
Dağ Bıldırcını
Dağ Bıldırcını:Tüyleri kahverengi, bacakları sarı ve kısadır.Ortalama boyları 26-28 cm, kanat genişliği 35-40 cm dir.Mart-nisan aylarında çiftleşirler.1 yaşında ergenliğe ulaşırlar.6-15 yumurta bırakırlar.Kuluçka süreleri 25 gündür.Ağaç tomurcukları ve tohumlarla beslenirler.Yaşadığı yerler Batı kuzey Amerika, kuzey Kaliforniya ve güney Washington'dur.
Japon Bıldırcını ve özellikleri
Japon Bıldırcını:Bu bıldırcın türü diğerlerine göre daha etlidir.Etlik bıldırcın olarak üretilir.Canlığı ağırlığı 400-500 grama kadar ulaşır.3 aylıkken yumurtlamaya başlar.Yıllık yumurtlama sayısı 200'e çıkabilir.Güneydoğu Asya ve Burma'da 1200m.ya kadar olan dağlarda ve kuzeybatı Tayland ,kuzey ve orta Amman, kuzey Laos, ve Hongkong'ta yaşarlar.
Bıldırcın kuşu
Bıldırcın :Bıldırcın, sülüngiller familyasından bir kuş türüdür.Oldukça hareketli kuşlardır.Bıldırcınlar tohum ve küçük böceklerle beslenirler.Eti ve yumurtası oldukça faydalıdır.Ayrıca avcılar tarafından çokça avlanırlar.Normal şartlarda bir bıldırcın 200-300adet yumurta verimi alınır.Yerde yuva yaparlar.Bazı bıldırcın türleri normal ağırlıklarının 3 katına ulaşır.
29 Mart 2017 Çarşamba
Saksağan
Avrupa, Asya, kuzey Amerika, ve Çin'in güneyinde sık görülen bir kuştur.Ülkemizde ise fundalıklarda ve seyrek ağaçlıklarda yaşarlar.Saksağanlar yuvalarını çöple yapıp çamurla sağlamlaştırırlar.Özellikle meyve bahçelerine zarar verirler.Özellikle dikkat çekici eşyaları götürürler.Kendisinden büyük hayvanlara saldırdılar.
Kanarya kuşu
Kanarya:15. yy'da İspanyol denizciler tarafından Kanarya Adaları' nda keşfedilen bir kuştur.Sesi oldukça güzeldir.Erkeklerin rengi dişilere göre daha parlaktır.Dişiler ise daha soluktur.Ortalama ömürleri 10-15 yıldır.Eskiden pahalı bir kuştu. Bundan dolayı sadece zenginlerde bulunurdu.Genellikle ağaçlarla kaplı göllerde ve dere kenarlarında yaşarlar.Su kenarlarında otlardan ve çeşitli malzemelerden yuva yaparlar.
Kanaryaların yaşamı
- Solucan, böcek gibi küçük canlılarla beslenirler.Evlerde beslenenler ise yalnız kalmamalıdır.Şubat ve Mayıs aylarında çiftleşirler.3-5 adet yumurta bırakırlar.13 günlük bir kuluçka döneminde dişi yuvada yatarken erkek ise dişiyi besler.Çok hareketli kuşlardır.Orta ve Güney Avrupa ile Ön Asya'da yaygındırlar.Türkiye'de ise her yerde görülür.
Serçe kuşu
Serçe kuşu :Ötücü kuşlar familyasından olup gagaları koni biçiminde böcek, meyve vb.ile beslenen kuşlardır. Boyları 10-15 cm, genellikle kahverengi bir kuştur.Erkeklerin gerdanında siyah bir lake bulunur.Dişiler ise daha sönük renklidir.Sürüler halinde insanların yakın çevrelerinde gezerler.Çekirdek ve ekmek de yerler.Ağaç konuklarına yuva yaparlar.Dişi kahverengi benekli 4-5 yumurta bırakır.Kuluçka süresi 11-12 gündür.Dişi Serçe bir yazda 3-4 defa yavru çıkarır.50 kadar türü vardır.Yaz ayları kumda banyo ederler.Serçe kuşları 20-28 yıl yaşar.Serçe kuşlarının düşmanları kediler ve yırtıcı kuşlardır.
28 Mart 2017 Salı
Baykuşlar
Baykuş :Baykuş, gece yırtıcı kuşları sınıfının bir üyesidir.Başları büyük ve tüylüdür.Kuyrukları kısa, kanatları enli ve uzundur.Gagaları kıvrık, pençeleri keskindir.Gözleri çok büyüktür ve 270 derece çevirirler.Dişi Baykuş erkeklerden daha iridir. 2-10 yumurta bırakırlar.Kuluçka süresi 30-40 gündür. Baykuş avını sessizce yakalar. Kuşlar içinde tüyleri en kalın kuştur.Baykuşları soğuktan korurlar.İşitme duyuları oldukça gelişmiştir.60-70 yıl kadar yaşarlar.18-70 cm arasında boy uzunluğu vardır.Dünyada her yerde yaşarlar.
Akbabalar
Akbabalar: Oldukça iri ve leşle beslenen yırtıcı bir kuştur.Iri pençeleri sayesinde leşleri kolaylıkla tutabilir.Gagaları ise çok güçlüdür. Akbabalar Avustralya ve Okyanus adaları haricinde dünyanın tüm yerlerinde yaşarlar. Keskin gözleri sayesinde avlarının yerini kolayca tespit edebilirler.Ölmek üzere olan hayvanın üzerinde uçuşurlar.Öldükten sonra onu yerler.
Akbabaların Yaşamı
Akbabalar sürü halinde gezerler.Sarp ağaçlıklara ve kayalıklara yuva yaparlar. Dişisi bir ya da iki yumurta yumurtlar ve 7-8 hafta kuluçkaya yatarlar.Akbabaların erkekleri dişilere göre daha büyüktür. Ağırlıkları 7 kg'a kadar ulaşır. Kanat açıklığı 2,5 m'dır.Ortalama 100 yaşına kadar yaşarlar. Ayrıca tehdit unsuru bir durumla karşılaştıklarında kusarak vücut ağırlıklarını düşürürler. Bir oturuşta vücut ağırlıklarının %20'si kadar leş yiyebilirler.
Kuzgun Kuşu
Kuzgun kuşu: Kuzgun, bayağı kuzgun, karakarga, kelağ gibi isimleriyle de anılan kargagiller familyasından bir kuş. Kanat açıklığı 1,5m'yi bulabilir.İri ve uzun bir gagaya sahiptir.Bütün tüyleri siyahtır.Yerleşik ve gezici kuşlardır.Boyları ortalama 64 cm dir.3-6 arasında yumurta bırakıp 12 gün kuluçkaya yatarlar.korrk korrk diye ses çıkarırlar.Kayalıklara ve çalılıklara yuva yaparlar.Kuzgunlar zekasıyla ünlü bir kuştur. Aynı zamanda taklit de yaparlar.
Kuzgun kuşu ve özellikleri
Böcek, Solucan, Balık gibi canlıları yiyerek beslenirler. Taklitçi bir kuştur.Kuzgunların kuzey bölgelerindeki türleri iriyken, güney bölgelerdeki Kuzgunlar daha küçüktür.Kayalıklarda, ormanlarda, kayalık sahillerde yaşarlar.Ülkemizde ise Trakya, Marmara, İçin Ege, Toroslar ve Karadeniz bölgelerinde yaşarlar.
27 Mart 2017 Pazartesi
Balıkçıl Kuşu
Balıkçıl: Balıkçılgillerden uzun bacaklı ve uzun gagalı kuşlardır. Parmaklarının aralarında perde yoktur.Ağaçlık, sazlık ve bataklık alanlarda bulunurlar.Balık, kurbağa gibi canlıları yiyerek beslenirler.Bazı balıkçıllar göçmendir.Balıkçıl kuşlarının boyları 100-110 cm arasında değişir. Bu ölçü türden türe değişir.Ülkemizde Nallıhan Kuş Cenneti, Gediz Deltası'nda bulunan Kuş Cenneti, Manyas Kuş Cenneti gibi yerlerde bolca görülürler.
Turna Kuşu
Turna: Fiziksel anlamda Leyleğe benzeyen bir kuş türü.Uzun bacakları vardır.Turnalar göçmen kuşlardır.25-30 yıl yaşayan Turnalar iki adet yumurta bırakıp kuluçkaya yatarlar.Su kenarlarında yaşarlar.Turna kuşu 140 cm boyunda, ayakları perdeli bir kuştur.Renkleri ise türden türe değişiklik gösterir.Türkiye'de Karadeniz,Orta ve Doğu Anadolu'da sulak çayırlarda yaşarlar. Sonbaharda Kuzey Afika'ya göç ederler.Turnalar, fare, böcek, tohum, solucan gibi canlıları yiyerek beslenirler.
26 Mart 2017 Pazar
Flamingolar
Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, uzun eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir.Kıvrık bir gagası vardır.Bu sayede çamuru karıştırıp kolayca avını yakalar.Tüylerinin kırmızı olması yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir.Bu kuşlar 130 cm boyunca olup Afrika, Asya ve Güney Avrupa'da yaşarlar.Flamingolar büyük sürüler halinde gezerler.
Flamingoların Yaşamı
Durgun sulara sahip göl, tuz gölü,ya da lagünlerde yaşarlar.Genellikle tuz gölleri ya da alkalik göllere gelirler.Genelde eklem bacaklı hayvanları yerler.Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar.Her dişi birer yumurta bırakır.Leyleklere sıra ile kuluçkaya yatarlar.Yumurtalar ördek yumurtası iriliğinde ve gridir.30-32 günde yavrular çıkar.Bilinen en yaşlı Flamingo 75 yaşındadır.
Leylekler
Leylekler |
Leylekler evlerin bacalarına ve elektrik direklerinin tepelerine büyük bir yuva yaparlar.Dişi Leylek 4 yumurta bırakır.Leylek yediği besinleri sindirdikten sonra yavruların ağzına kusarak onları beslerler.Soğuk yerlerde kışlarını geçiren Leylekler havanın ısınmasıyla sıcak yerlere göç ederler.
İlginç bilgiler
Pelikanlar balıkları üstten gördüğünde hemen o bölgeyi tespit edip suyu ağzına çeker, sonra da suyu dışarı püskürtüp balığı yer.
İlginç bilgiler
- Ebabil kuşları sadece üremek için yere inerler.Onun dışında ömürlerini uçarak geçirirler.
25 Mart 2017 Cumartesi
Atmaca Nedir?
Atmaca gündüz yırtıcı kuşları takımının atmacagiller familasından bir kuş türü.Kanatları geniş ve kısa, bacakları ve kuyrukları uzundur.Bu durum kısa sürede uzun mesafe kat etmesini sağlar.Dünyanın tüm ormanlarında bulunurlar.Büyük ağaçlara yuva yaparlar.Dişi kahverengi lekeli yumurtaların üstünde 4-5 hafta kuluçkaya yatar.Yavruların 5-6 hafta sonra tüyleri çıkmaya başlar.
Kartallar ve sahip oldukları özellikler
Kartallar, diğer yırtıcılardan daha büyük kuşlardır.Diğer yırtıcı kuşlar gibi cüsseli, eğri gagalı, güçlü pençeleri vardır.Kanat açıklığı 3 m'yi bulur.Etçil bir kuştur.Gözleri çok keskindir.Yüzlerce metre yüksekten avını kolayca görür.Ayrıca en yükseğe uçabilen kuştur.Kartallar, kuluçka sırasında yumurtalar birbirine yapışmasın diye her üç saatte bir döndürürler.
Şahinler
Şahin: Şahinler geniş kanatlara sahip olan yırtıcı kuşlardır.Ülkemizde yaşayan en büyük şahin kızıl şahinlerdir.Özellikle Marmara bölgesinde sıkça rastlanır.Dünya genelinde ise Avrupa, Afrika ve Orta Asyada yaşamlarını sürdürürler.Kanat çırpmadan, kendisini hava akımını bırakarak uzun süre havada kalabilirler.Şahinler 100 yıl kadar ömre sahip yırtıcılardır.Boyları 50-55 cm, gagaları kıvrık , kahverengi tüylü, güçlü pençeli yırtıcı kuşlardır.
Şahinlerin Yaşayışları
Genellikle gündüz avlanan kuşlardır.Ormanlık ve çayırlık alanları severler.Küçük şahinler kurbğa, tavşan gibi hayvanlar yerken, büyükleri de kuşları avlarlar.Dağlara ve ağaçlara yuva yaparlar. 3-4 adet yumurta bırakırlar. 28 gün kuluçkaya yatarlar.Yumurtadan çıkan yavrular 44 gün sonra gelişip yuvadan ayrılırlar.
İspinoz Kuşu ve Yaşam Şekli
Yavrularını kurtçuk ve solucanlarla beslerler.Yavrular 2 hafta içinde gelişip yuvadan ayrılırlar.Bal özlü çiçeklere konup ballarını yerler.Yaşadığı yere göre yerli veya göçmen kuşlardır.Erkekler yerinde kalıp göç etmezler.Dişiler ise yavrularla birlikte göç eder.İspinozlar Avrupa, kuzey Afrika, Atlantik adaları, Batı Asya ve Japonya'ya kadar görülürler.
İspinoz Kuşu
İspinoz: ispinozgiller familyasından kafeste beslenebilen bir kuş türü. Serçe iriliğinde ötücü bir kuştur.Tepe ve ensesi mavi-gri kuyruğu ise yosun yeşilidir.Bu kuşların ömrü yaklaşık 24 yıl kadardır.Kayın ispinozu, dağ ispinozu, mavi ispinoz olmak üzere üç çeşidi vardır.Boyu 16 cm olup 20 gram ağırlığındadır.Erkeklerin rengi dişilere göre daha parlaktır.Yuvalarını ağaçlara yaparlar.Yuvalarını içi tüylerle veye kuru otlarla kaplı ve rahattır.Yılda iki defa yumurtlarlar.Kuluçka süresi 12-13 gün devam eder.Dişi kuş mor benekli 3-4 adet yumurta yapar.
24 Mart 2017 Cuma
Doğan
Doğan: doğangiller familyasının gündüz yırtıcı kuşlarıdır.Bazı türlerine Kerkenez adı verilmektedir.Sırtında ve kanatlarında bulunan tüylerin rengi kül rengi,karnındaki tüyler beyaz renkli,göğsü ise kahverengi ve siyahtır.Erkek doğanların boy uzunluğu 42-47 cm, dişi doğanların ise 32-47 cm arasındadır.Kanat açıklığı 90 cm yi bulmaktadır.Bazı uzmanlar bu kuşların dünyanın en hızlı kuşları olduklarını öne sürmüşlerdir.Avının üzerine çullanıp yakalaması çok kısa sürer.Gözleri çok keskindir.Yüzlerce metre yüksekten avlarını çok iyi görürler.
Doğanların Yaşam Şekilleri
Kuzey kutbu yakınlarında bulunan bu kuşların rengi beyazdır.Doğanlar sürü halinde değil de kendi halinde özgür yaşamayı seven kuşlardır.Dünya üzerinde hemen hemen her yerde yaşarlar.Kayalıklara ve ağaçlara yuva yaparlar.3-5 adet benekli yumurta bırakırlar.Kuluçka süresi 28-35 gün arasında değişir.Yavruları 35 gün anne ve babaları besler.Tavşan, yılan, kertenkele gibi hayvanlarla beslenirler.
Kırlangıçların Yaşayış Şekilleri
- Binaların saçaklarında,pencere köşelerinde yumuşak çamurdan yuva yaparlar.Dişi kırlangıç, erkeğin tükürüğü ile harç ederek çamuru toplar, otlarla sağlam bir yuva yapar. Yuvalarını mağara ve kayalık yerleri yapanlar da vardır.Dişi yazın 4-5 yumurta bırakır.Eşler sırayla kuluçkaya yatarlar.Yavrular iki hafta içinde gelişip yuvayı terk ederler.Kırlangıçlar yılda 2-3 defa kuluçkaya yatarlar.
Kırlangıçlar
- Kırlangıç, kırlangıçgiller familyasını oluşturan kuş türlerinin ortak adı.Kırlangıçlar kutuplar hariç tüm dünyada yaşayan kuşlardır.Sinek, böcek gibi küçük hayvanları avlarlar.Boyları 10-23 cm arasında değişir.Genelde karnı beyaz, alın ve gerdanı kahverengi diğer yerleri siyahtır.Üçgen şeklindeki gagaları ile küçük böcekleri avlarlar.Kuyrukları çatal,kanatları uzun ve sivridir.Kuyrukları yön bulmada kullanırlar.
23 Mart 2017 Perşembe
Avrasya çulluğu yaşam yerleri
Yuvalarını çalılar arasına yaparlar.4 adet yumurta yaparak kuluçkaya yatarlar.Kuluçka süresi 20-22 gündür.Yumurtalar mat renklidir.Yavrular 4-5 hafta sonunda uçar hale gelir.Bu çulluk türü ılıman bölgelerin çoğunda ve Asya-Avrupa kuzey kutbu altında bulunur.Soğuk kıtalardan sıcak yerlere göç ederler.Çulluklar Türkiye'de Trakya, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgeleri ormanlarında göçmen kuş olarak görülürler.
Avrasya Çulluğu
Avrasya çulluğu çullukgiller ailesinden bir kuş türü.Yetişkinler 33-38 cm boyunda olup, 6-7 cm düz bir gagası vardır.55-56 cm kanat genişliğine sahiptirler.Çulluğun vücudu üstte tarçın rengi olup altta ise gridir.Bacakları kısa gagası ise uzundur.Çulluklar genellikle kurtları, böcekleri yer.Gagaları sayesinde toprağı karıştırarak kolayca yiyecek bulurlar.
Karatavuklar
- Karatavuk yada kara bakal (erkek ) ve boz bakal (dişi) karatavukgiller familyasından tüyleri kara meyve ve böceklerle beslenen ötücü bir kuş.Kanat uzunlukları 25 cm civarındadır.Erkek karatavukların gagası sarı, tüyleri siyah, dişilerin ise gagası soluk, tüyleri siyahtır.Çok hareketli bir kuştur.Yuvalarını orman diplerine ve sık çalılıklara yaparlar.Karatavuklar yaz mevsiminde 3-4 yavru yaparlar.Solucan, Salyangoz gibi hayvanları yer bunun yanında tohumlarla da beslenir.Karatavuklar Avrasyanın ılıman bölgelerindeki ormanlarda ve bahçelerde görülür.Ayrıca zeytin yemeyi de çok sever.
Güvercin ve özellikleri
- Güvercin :Vücut yapısı orta büyüklükte olan kuşlardır.Tepe ensenin altından başlar ve enseyi tam olarak sarmalar. Dişileri genelde bir çift yumurta yapıp kuluçkaya yatarlar.8 gün kuluçka süresi vardır.Bu güvercinlerin yavruları ise 4-5 ay içerisinde tekrar başka bir güvercinle üremeyi başlar.Yaban güvercinlerin ömrü maksimum 15 yıldır. Güvercinler en çok tropik bölgelerde yaşarlar.Siyah ve gri renkte bulunurlar.Tek renkte bulunurlar, tek renkte bulunmaları yok denecek kadar azdır.Tüm dünyada çokca olan bir kuştur.
Beyaz keklik
- BEYAZ KEKLİK: Kınalı kekliğin bir başka türüdür.Kafası ve vücudu beyaz olan kekliğin ayakları kırmızıdır. Erkek ve dişi olduklarını öğrenmek için kafa yapılarını ve ayaklarındaki mahmuzları bakılır.Erkeğin kafası daha büyüktür.20-30 arası yumurta yapar.Kuluçka süresi 24 gündür.Buğday, mısır, tohum gibi yiyeceklerle beslenirler.Nesli tükenme tehlikesinde olan bir keklik türüdür.
22 Mart 2017 Çarşamba
Görünüm olarak tıpkı hindiye benzer.60-65 cm boyu olması sebebiyle sülüngiller familyasının en büyük kuşudur.Tüy rengi kül rengine benzer.Taze bitki, ot ve tohumlarla beslenir.Ur kekliği avlanması zor hayvanlardandır.Keskin iniş ve çıkışlar yapar.Bu sırada keskin ama sert sesler çıkararak avcıların vurmasına yardımcı olurlar.Onun için büyük numaralı saçmalar kullanılmalıdır.
Ur keklik:Ülkemizde genellikle doğu karadeniz bölgesinde yaşayan Ur kekliği Orta Toroslar, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'de bulunurlar.Ur kekliğinin erkek ve dişileri birbirine çok benzemektedir. Ama erkeklerin ayaklarında mahmuz olduğu için ayırt edilmesi kolaydır.Yüksek dağlarda 1800-4000m arasındaki yüksekte yaşar.Yuvalarını kayaları yaparlar.Orman içine girmezler.Dişi keklik 10-18 arası yeşilimsi yumurta yapar.Kuluçka süresi 28 gündür.Kuluçkadan 10-15 yavru çıkmasına rağmen ancak birkaçı erginliğe ulaşır.
Kum kekliğinin diğer bir özelliği ise etini ve yumurtasının tedavi amaçlı kullanılmasıdır.Özellikle yüz felci ve felç rahatsızlıklarına yakalanmış olan insanların bu tedavi yöntemini başvurmaları duyulmasa da gerçek bir tedavi yöntemidir.Dağ çöllerinde, kayalık yamaçlarda yaşamlarını sürdürürler.Bazen 2000m rakımlı yerlerde de görülürler.Kum kekliği neredeyse herşeyi yer.Yaşadığı yere uygun bitkilerin tohumlarıyla ve yeşil kısımları ile karıncalar gibi besinlerle beslenirler.
Kum kekliği:ülkemizde Güneydoğu da üreyen ve adından çokca bahsettiren tanınmış kuşlardan birisidir.Kum kekliklerinin erkek ve dişileri birbirine benzememektedir.Kum kekliklerinin erkek olanları başının üzerinde yer alan tüyleri gri olup, ense kısmından başlayarak sırta doğru açık mor rengindedir ve kötü griye çalan benekler bulunmaktadır.Ayakları ise kirli sarı tonundadır.Kum kekliklerinin dişi olanları ise genelde kum sarısı renginde olurlar.Gagaları oldukça koyu sarıdır.Boyu 22-25 cm ve kanat açıklığı 40-42 cm dir.Kuluçka süresi 25-27 gün olup bir defada 6-10 yumurta bırakır.
21 Mart 2017 Salı
Çil keklik genellikle Avrupa ülkelerinde bolca görülen bir keklik türüdür.7 ayrı ırkı mevcuttur. Ülkemizde ise Anadolu'da görülmektedir.Kınalı kekliğe kıyasla biraz kısadır.Vücut uzunlukları 30 cm dir.Ayakları gri mattır.Gagası yeşilimsi mat renkli küçük ,başlıdır.Kanat rengi kahvedir.Erkeklerde karın bölümlerinde at nalı biçiminde bir oluşum mevcuttur.Dişilerde ise karın bölümlerinde beyaz kısmı daha geniş ve renkleri soluktur.Bu sebepten dolayı Avrupa da gri keklik, Anadolu da ise biz keklik olarak adlandırılır.Erkeklerde ortalama ağırlık 408 gramdır.Dişilerde ise ortalama 402 gramdır.Çil kekliklerin gençleri sarı ve kahverengi gösterişlidir.
KAYA KEKLİĞİ: Dış görünümüyle kınalı kekliğe çok benzer.Kınalı keklikten biraz daha küçüktür.Bu türünün gerdanı beyaz, gerdanı çevreleyen kolye daha geniştir.Sırtında kül rengi vardır.Kayalık yamaçlarda, vadilerde, seyrek ormanlarda yaşar.Yaşaması, beslenmesi kınalı ile aynıdır.Türkiye'de Trakya, Ege ve Marmaranın bir bölümünde, Batı Akdeniz bölgesinde rastlanır.
Doğada Keklikler toplu halde yaşamlarını sürdürürler.Erkeklerin ayaklarında mahmuz denilen kıkırdaksı bir doku bulunur.Keklikler yıl içerisinde toplam olarak 60-70 yumurta yumurtlarlar.Dişi keklik 330-350 gram ağırlığında iken Erkek keklik 380-400 gram ağırlığındadır.En büyük düşmanları avcılar, çakallar ve tilkilerdir.Ayrıca Köpekler tarafından bulunup avcıların çokça avladığı bir kuştur.
20 Mart 2017 Pazartesi
Kuşlar, çobanaldatanlar haricinde kış uykusuna yatmazlar.Kuşlarda göç yılın belirli zamanlarında meydana gelir.Kuşlar, kuzeydeki soğuk yerlerden güneydeki sıcak yerleri göç ederler.Bazı kuşlar ise yazın kuraklı geçmesinden dolayı kuzeye göç ederler.Kuşların uçma yeteneğinin gelişmiş olması ve sıcakkanlılık, bütün dünyaya yayılmalarını sağlamıştır.En fazla kuş türünün olduğu yer büyük tropik ormanlardır.Güney Amerika bu yönden en zengin bölgedir.En fakir yerler ise kutuplar ve kutuplara yakın soğuk tundralardır.
Kuşlar, tüylü, kanatlı, yumurta ile üreyen, omurgalı hayvanlardır.Yaklaşık 10.000 civarında yaşayan türüyle en kalabalık tetrapod omurgalıları oluştururlar.Dünya üzerindeki tüm ekosistemlerde yaşarlar.En küçüğünden tutuverinde( arı sinek kuşu 5cm) en büyüğüne(deve kuşu 2,7m) kadar çeşitli boyutlarda bulunabilirler.Bulunan fosillere göre kuşlar, yaklaşık 150-200 milyon yıl önce Jura Devri'nde dinozorlardan gelmektedir.Bilinen ilk kuş Jura Devri'nin sonlarında yaklaşık 155-150 milyon yıl önce yaşamış olan Archaeopteryx'tir.Kuşların en belirgin özelliklerinden biri ise diğer hayvanlarda görülmeyen tüylerle kaplı olmasıdır.Ön üyeleri kanatlara dönüşmüştür.Sert kavuklu yumurta bırakırlar ve kuluçkaya yatarlar.Embriyo, yumurta kabuğu ve amniyon zarı ile çevrilidir.Kuşlar gelişmiş iletişim araçlarından biri olan sesle iletişim kurarlar.Beslenme, saldırma ve korunma ile ilgili özellikler türden türe değişiklik gösterir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
TUKAN
Tukanlar, yağmur ormanlarında yaşayan renkli bir kuş türüdür. Ağaçkakan familyasina mensupturlar. Rengarenk tüyleriyle insanların dikkatini...
-
Serçe kuşu : Ötücü kuşlar familyasından olup gagaları koni biçiminde böcek, meyve vb.ile beslenen kuşlardır. Boyları 10-15 cm, genellikl...
-
Böcek, Solucan, Balık gibi canlıları yiyerek beslenirler. Taklitçi bir kuştur.Kuzgunların kuzey bölgelerindeki türleri iriyken, güney bö...